Hasta Bakıcı Seçimi

Son yıllarda artan yaşlı nüfus ile birlikte hasta bakıcı (refakatçi) ihtiyacı da artmaya başladı. Son dönemde dünyanın da içinde bulunduğu pandemi etkisiyle hasta bakıcıya (refakatçi) ihtiyaç iki katından da fazlaya çıkmış durumda. Ülkemizde genelde Türki Cumhuriyetlerden gelen kişiler hasta bakıcılık (refakatçilik) yapmaktadırlar. Hasta bakıcılık (refakatçilik) için birçok ülkeden kişiler ülkemize gelmektedir. Bu ülkelerin başında; Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Gürcistan ve Ahıska Türkleri geliyor.

Hasta bakıcı (refakatçi) olarak çalışmak isteyen yabancı kökenli bu insanlar, ülkelerinde de benzer bir işte çalışmış veya hemşirelik diploması olup da ülkemizde diplomalarının denkliği olmayan kişilerdir. Bazıları ise hasta bakıcılığı (refakatçiliği) yüksek gelirli bir iş kapısı olarak görerek, daha önce böyle bir iş yapmamalarına rağmen, ülkemize gelerek hasta bakıcı (refakatçi) olarak çalışmak istiyor. Bu durumda birkaç zorlukla karşı karşıya kalıyorlar. Bunların başında dil problemi gelir. Türkçe dili ile yakınlığı olsa da hasta bakıcı (refakatçi) olarak çalışmak isteyen bir kişinin önce bakacağı hastanın dilinden iyi anlaması gerek. Bu problemi de almayı düşündüğü veya diğer hasta bakıcıların (refakatçilerin) aldıkları maaşlara göre daha az bir maaş talep ederek, hastanın yanında kalarak dil öğrenmeye çalışırlar. Dili öğrendikten sonra da diğer hasta bakıcı (refakatçi) arkadaşları ne kadar maaşa çalışıyorlar ise o maaşa yakın bir iş aramaya başlıyorlar. Hasta bakıcı (refakatçi) hedeflediği maaşlı işi bulduğunda ise bakmakta olduğu hastayı bırakarak hemen diğer hastaya gitmektedir. Bu süreç hasta bakıcı (refakatçi düşündüğü maaş rakamına ulaşana kadar devam etmektedir. Hasta bakıcı (refakatçi) düşündüğü rakama ulaştığında ise daha az çalışıp daha fazla maaş alabileceği bir döngüye başlar. Bu süreç bu şekilde 4-5 yıl devam eder.

Diğer problem ise kalacak yer problemi. Çoğu hasta bakıcı (refakatçi) baktıkları hasta yanında, yatılı olarak kalmaktadır. O durumda da şöyle bir sorunla karşı karşıya kalırlar; hafta da bir gün izin kullanmak isteyen hasta bakıcı (refakatçi) gidecek ya da izinli günüde kalabilecek bir ev arar. O sorunu da kendisi gibi hasta bakıcılık (refakatçilik) yapan diğer arkadaşları ile bir ev kiralayarak çözer. Uzun süre beraber kalan bu hasta bakıcılar (refakatçiler) birbirlerine sürekli yaptıkları iş ile ilgili en çok parayı en az nasıl çalışarak kazanacakları ile ilgili bilgi akışı sağlarlar. Hasta yakınını en çok mağdur eden problem ise hasta bakıcı (refakatçi) olarak çalışmaya başlayan yardımcı personelin, eğer yabancı kökenli ise oturma izinlerinin bitmesidir. Bu durumda iki seçenek ön plana çıkmaktadır. Birinci seçenek hasta bakıcı (refakatçi) olarak çalışan yardımcı ülkede kaçak olarak kalıp işine devam edebilir. Bu durum polis tarafından yakalanarak göç idaresince ülkesine gönderilmesi ile sonuçlanana kadar devam eder. İkinci seçenek ise hasta bakıcı (refakatçi) yanında kaldığı aile ile anlaşarak ailenin, hasta bakıcıya (refakatçiye) ikametgâh çıkarma yolu ile oturma izninin uzatılmaya çalışılmasıdır. İki seçeneği de tercih eden hasta bakıcı veya aileler mevcuttur. Sonuç olarak hasta bakıcı (refakatçi) olarak ülkemizde yabancı ülkelerden giriş yaparak çalışmaya gelen insanlar olduğu kadar, kendi vatandaşlarımızdan da hasta bakıcı (refakatçi) olarak çalışarak bu işi layıkıyla yapan personellerde mevcuttur. Hastanızın yanına hasta bakıcı (refakatçi) personeli seçerken nasıl bir süreç yaşanır ve hasta bakıcı (refakatçi) seçerken nelere dikkat etmeliyiz sorularının cevaplarını bir sonraki yazımızda cevaplandıracağız.