Doğum Koçluğu

“Doula” olarak bilinen ve Doğum Destekçisi ya da günümüzdeki tabiri ile Doğum Koçu; gebelik sürecinin tamamlanmasının ardından gerçekleşecek olan doğum sürecinde anne adaylarına ebelik eğitimi almadan da yardımcı olabilen meslek grubudur. 
Türkiye’de, Sağlık Bakanlığı’nın her geçen gün artan sezaryen doğumların azaltılmasına yönelik çalışmaları kapsamında literatüre girerek eğitim müfredatlarında da yerini almıştır.
Modern yaşamın getirilerinden birisi de büyük aile kavramının yerini çekirdek ailenin alması oldu. Geçmişte, doğum deneyimine sahip anne, teyze, hala ya da akrabalar tarafından gerçekleştirilen mentorluk da büyük ailelerle birlikte geçmişte kaldı. Doğum sürecinde ebeveynlerin ruh haliyle birlikte mental olarak hazırlanmasını da sağlayan Doğum Koçu, ailesinden uzakta olan anne adaylarının da en büyük destekçisi. 
Anne adaylarının kaygılarının azaltılmasında, merak ettiklerine ilişkin soruların yanıtlanmasında, bebek bakımına ilişkin sorularının yanıtlanmasında, nefes tekniklerinin öğrenilmesinde, diyaframdan faydalanmanın doğum sırasındaki avantajlarına, doğru ıkınma ile kısa sürede bebeğini kucağına almasına da yardımcı olan Doğum Koçu, sağlık sisteminin üzerindeki yükün de hafifletilmesinde rol oynar.
Korku ve kaygıdan kaynaklanan davranış kalıplarının kırılmasına da etki eden Doğum Koçu, doğru nefes egzersizleri ile gevşeme sağlamayı ve bebeğe oksijen göndererek doğumun kolaylaştırılmasının yanı sıra, ters giden herhangi bir durumda anne adayının paniğe kapılmadan kendisine ve bebeğe yapılan/yapılacak olan tüm müdahaleleri kolayca kabullenmelerini de sağlar. 
Görevini üç aşamalı olarak gerçekleştiren Doula, yani Doğum Koçu ile olarak anne adayını sürece hazırlar ve bunun için gerekli yöntem – tekniklerin kullanılmasını sağlar. İkinci adımda doğumun başladığı anda devreye giren Doğum Koçu, masaj vb. uygulamalar ile yine anne adayının yanında destek verir. Herhangi bir şekilde doktora ya da sağlık personelinin çalışmalarına müdahalede bulunmayan Doğum Koçu, doğumun gerçekleşmesinin ardından annelerin beslenme, emzirme ya da bebek bakımı konusunda kendilerini yalnız hissetmemelerinde görev alır. 
Lohusalık sürecinde de anneye yardım eden Doğum Koçu, annenin ruhsal ihtiyaçlarını bilerek bu doğrultuda annenin stres ve travmalarının azaltılması için meditatif yöntemleri de çalışmalarına dâhil eder.